Hotell Amsterdam

Boka ditt hotell i Amsterdam online

Hitta hotell i Amsterdam

Ta hjälp av HotellAmsterdam för att hitta det bästa boendet när du semestrar i Amsterdam

Boka hotell i Amsterdam

Det är enkelt och tryggt att boka hotell på Hotellamsterdam.nu

Ha en trevlig semester i Amsterdam!


Bra länkar

Hotell London

Guide om Holland
Amsterdams historia i korthet

I början av 1100-talet slog sig de första människorna ned vid floden Amstels mynning. Dessa människor var fiskare och här byggde de sina hus på kullar de skapat för att klara sig undan översvämningar.

1500-talet kom att bli ett ganska dramatiskt århundrade. Protestantismen spred sig nu i Europa och detta ledde till stridigheter i Nederländerna. Här gjorde kalvinisterna uppror mot sina spanska härskare vilka var katoliker. Dessa stridigheter ledde med tiden till att Amsterdam blev protestantisk. Detta skedde efter en fredlig revolution som kallas Alteratie.

Under 1600-talet blomstrade Amsterdam och det var också vid denna tid man började planera byggandet av en tredelad kanalring runt huvudstaden. Under detta århundrade byggdes kanalerna Herengracht, Kaizersgracht och Prinsengracht. Under detta århundrade började också den nederländska passionen för tulpanodlingar att växa fram och de första lökarna tog man hem från Asien. Tulpanodling blev en mycket stor bransch och man började också spekulera i tulpaner på börsen.

Under början av 1800-talet to Napoleon Bonaparte över makten i Frankrike och han tog även över republiken Nederländerna. Han utropade området till kungariket Holland och det var Napoleons bror Ludvig Napoleon som valdes till överhuvud.

Andra världskriget var en svår tid för Nederländerna. Trots att landet var neutralt i kriget invaderade tyskarna området redan 1940 och startade sin deportering av judar från Holland. Det dröjde ända till 1945 innan Amsterdam äntligen befriades av kanadensiska trupper.

Det kan vara intressant att besöka det judiska Amsterdam. Här finns många minnesmärken och byggnader från det judiska folkets ojämna kamp mot tyskarna. Av de cirka 80 000 judar som bodde i Amsterdam före kriget överlevde endast cirka 5 000 personer. I judiska Amsterdam kan man bland annat besöka Joods Historisch Museum. Här förevisas de nederländska judarnas historia och här finns också målningar av framstående judiska konstnärer. Här får man också lära sig mer om förintelsen. De Dokwerker är en stor bronsstaty som är ett minnesmärke över den händelse då nästan 500 judar greps för mordet på en nazisympatisör. När tyskarna fångade in judar för att sedan transportera dem till koncentrationslägren samlade de människorna först i en teater vid namn Hollandsche Schouwburg. Denna byggnad har bevarats som ett minne över tragedin och här finns också en mindre utställning. I judiska Amsterdam kan man också se ett mycket dystert minnesmärke över förintelsen som kallas Ravensbrückmonumentet. Här hittar man också en hög krossat glas som är Jan Wolkers minnesskulptur över det ökända koncentrationslägret Auschwitz. Skulpturer kallas "Aldrig mer".
Copyright © Hotell Rom
Kontakt